3 desery kuchni amerykańskiej, które zdobyły sobie popularność na całym świecie

0
57
3 desery kuchni amerykańskiej, które zdobyły sobie popularność na całym świecie

Masz ochotę na pyszny słodki deser? Zapraszamy na kulinarną podróż po Stanach Zjednoczonych! Istnieje wiele amerykańskich słodkości, które są coraz bardziej popularne w różnych zakątkach świata. Jednak my przedstawiamy te najbardziej popularne.

Idealnie słodkie brownie

Któż z nas nigdy nie jadł brownie? To mocno czekoladowe ciasto, które można przygotować w ekspresowym tempie. Do przyrządzenia brownie będziemy potrzebować następujących składników:

  • czekolada gorzka 200 g (np. Wedel)
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

W pierwszej kolejności należy rozpuścić czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Jajka ucieramy z cukrem i łączymy z płynną czekoladą. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

Donuts, czyli pączki z dziurką

Donuts to pyszne i kolorowe pączki amerykańskie znane w różnych zakątkach świata. Cieszą oczy bogactwem zdobień i słodkim smakiem. Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu.

  • ½ kg mąki pszennej typ 500-550
  • 50 g drożdży (rozkruszone)
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym)
  • 100 g masła miękkiego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Kilka łyżek lekko podgrzanego mleka łączymy z rozkruszonymi drożdżami, jedną łyżką cukru i odrobiną mąki. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy rozczyn i czekamy, aż zwiększy swoją objętość. Następnie łączymy w misce rozczyn i pozostałe składniki (oprócz tłuszczu), wyrabiając ręcznie lub za pomocą miksera. Dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut – konsystencja powinna być luźna, miękka i nie kleić się do miski. Ciasto maksymalnie napowietrzamy.

Przykrywamy je ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (około półtorej godziny). Po tym czasie należy rozwałkować ciasto do około 3 cm grubości. Wycinamy krążki z ciasta o średnicy około 10 cm, a za pomocą małego kieliszka robimy w środku dziurkę. Gdy pączki wyrosną należy je smażyć na głębokim tłuszczu – nie powinien być zbyt gorący. Teraz można dowolnie udekorować słodkie donutsy!

Pancakes – amerykańskie naleśniki

Pancakes z bananami i miodem to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. To odpowiednik naszych naleśników, jednak są o wiele grubsze. Będziemy potrzebować:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżki cukru
  • 1,25 szklanki mleka
  • 1 jajka
  • 3 łyżek roztopionego masła
  • oleju do smażenia

W misce mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy do nich roztopione ciepłe masło, mleko i jajko. Miksujemy na gładką konsystencję. Pancakes smażymy z dwóch stron, aż będą lekko zarumienione. Najlepiej smakują podawane z plastrami bananów, miodem, polewą czekoladową lub z syropem klonowym. Więcej pysznych słodkości można znaleźć na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here