Co może jeść alergik?

0
96
Co może jeść alergik?

Przyjście dziecka na świat jest wielkim wyzwaniem dla jego rodziców. Wraz z jego narodzinami trzeba zmienić dotychczasowy tryb życia. Do obecnych obowiązków zarówno zawodowych, jak i osobistych dochodzi obserwacja totalnie nowej osoby. Nie można sobie pozwolić na ignorowanie zachcianek i należy bacznie przyglądać się sygnałom, które ta mała osóbka wysyła. Dziecko chce bowiem dowiedzieć się jak najwięcej o świecie i wszelkie nowości poznaje przez bodźce – zarówno dotyk, smak, węch, zapach jak i słuch. Dzięki temu styka się z nowymi przedmiotami, zapachami i postaciami w bardzo szybkim tempie przez co jest bardzo zaaferowane i może stracić rachubę. Również to w gestii rodzica leży, aby zaznajomić swoją pociechę z nowymi sytuacjami. Jednym z ważniejszych bodźców dla poznawania świata przez dziecko jest smak. Poprzez wkładanie do ust różnych przedmiotów, zabawek, jedzenia, itp. maluch zaczyna rozumieć co jest jadalne i niejadalne, a także co mu smakuje, jak i nie smakuje. Rodzic jednak też musi dbać o przystosowywanie dziecka do właściwych pokarmów, które będą bogate w odpowiednie dla rozwoju witaminy, minerały i substancje odżywcze. Po pierwszych kilku miesiącach obfitujących w żywienie niemowlaka mlekiem około 5 miesiąca przychodzi kolejne wyzwanie – teraz trzeba będzie w najbliższym czasie starannie uzupełniać dietę dziecka. Najlepiej jest stosować się do zaleceń lekarza albo ekspertów – chociażby tych z WHO – Światowej Organizacji Zdrowia, jednak samemu również należy zwracać uwagę na reakcję niemowlaka na dany pokarm i nie bagatelizować niepożądanych rezultatów. Standardem są lekkie potrawki, tj. zupki lub kaszki z dodatkiem warzyw. Na początek jest to często marchew lub ziemniak. Ewentualnie popularne są również owoce, takie jak jabłka oraz sok na jego bazie. Z czasem do diety dołączają elementy mięsa króliczego, indyczego lub kurczak. Trzeba być jednak bardzo ostrożnym przy wprowadzaniu do diety malucha określonych produktów. Owoce cytrusowe, truskawki, pomidory, orzeszki ziemne, nabiał, miód lub niektóre ryby to tylko niektóre z przysmaków na które dziecko może mieć we wczesnym stadium rozwoju alergię. Dlatego tak ważne jest rozszerzanie diety alergika bez zbędnego pośpiechu. Dziecko musi być również odpowiednio przygotowane na produkty bogate w gluten. Wiele z nich również nie reaguje na nie odpowiednio. Dlatego jeszcze niedawno bariera na wprowadzenie ich do diety wynosiła 10 miesięcy. Dzisiaj jednak eksperci stoją na stanowisku, że około 7 miesiąca i takie produkty powinny zostać wprowadzone. To, że dziecko reaguje alergicznie na dany produkt nie oznacza jednak, że należy wykluczyć go całkowicie z diety. Powinno się jednak opóźnić jego wprowadzenie – gdy zauważymy, że 6 miesięcy to nie jest odpowiedni czas najlepiej odczekać do ukończenia roku przez malca. Są także i produkty jak wspomniane orzeszki, z którymi lepiej jest czekać aż do trzeciego roku życia. Inne z kolei można powiązać z innymi – np. uczulenie na jajka sugeruje, że należy wstrzymać się również z mięsem kurczaka przez pewien czas.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here