Gluten – fakty i mity, a dieta niemowlaka!

0
22
Gluten - fakty i mity, a dieta niemowlaka!

Kiedy można zacząć podawać niemowlakowi gluten? Czy w ogóle powinno się to robić? Pytania te z pewnością spędzają sen z powiek wielu świeżo upieczonym rodzicom. Jednak, zaczynając rozważania w tej kwestii powinniśmy rozpocząć od tego, czym w ogóle jest gluten. Otóż jak się okazuje gluten to białko, które powszechnie występujące w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Składa się on z dwóch różnych rodzajów białek, czyli gliadyny i gluteniny. Gliadyna wykazuje znaczną lepkość, gluteninę natomiast charakteryzują właściwości elastyczne. Obie frakcje występują w zbliżonych proporcjach w ziarnie – w bielmie. Z uwagi na dużą zdolność wiązania wody oraz odpowiednią elastyczność i ciągliwość gluten tworzy lepkosprężyste błony, które utrzymują właściwą konsystencję ciasta podczas jego fermentacji i wypieku. To właśnie on powoduje, że chleb ma gąbczastą konsystencję, jest pulchny i długo utrzymuje świeżość.
Czy zatem jest to substancja, którą powinniśmy podawać maluszkowi? Oczywiście, jak niemalże z wszystkim są osoby, które uczulenie na gluten i wtedy też zdecydowanie powinni go unikać. Jednakże, mówiąc o maluszku nie wiemy, czy takiego rodzaju uczulenie go dotyczy. Co za tym idzie podawanie glutenu niemowlakowi nie jest niczym złym. Co więcej wielu specjalistów twierdzi, że nawet celowo nie powinniśmy go unikać, właśnie po to, aby nasze dziecko nie miało później problemów z przyswajaniem glutenu. Do niedawna jeszcze zalecano, aby produkty zawierające gluten podawać dziecku dopiero po ukończeniu przez nie pierwszego roku życia. Na ten moment, jednak zalecenia te są już zupełnie inne i nie ma żadnych przeciwwskazań, co do tego, aby zacząć podawać dziecku pokarmy z glutenem znacznie wcześniej. Dietę maleństwa powinniśmy najpóźniej zacząć rozszerzać po ukończeniu przez nie pierwszych pełnych sześciu miesięcy życia – w związku z tym niewiele później można zacząć dodawać już dziecku do diety właśnie takie produkty, zawierające gluten. Myślę, że nikt z nas nie chce, aby nasze dziecko miało problemy z przyswajaniem glutenu jedynie przez nasze przewrażliwienie. W związku z czym skoro zalecenia specjalistów w swoim fachu są takie, a nie inne raczej nie powinniśmy się tego obawiać. Niewielka ilość glutenu w diecie z pewnością nie zaszkodzi naszemu niemowlakowi, a co najciekawsze może nawet pomóc. W czym znajdziemy gluten, który możemy podać maleństwu? W teorii gluten znajduje się tylko w zbożach glutenowych i różnego rodzaju produktach, które zawierają ich dodatek. Jednak, jak się okazuje w praktyce jest on dodawany celowo do bardzo wielu innych produktów, warto przy tym zaznaczyć, że im bardziej przetworzona jest żywność, którą spożywamy tym większe prawdopodobieństwo tego, że znajduje się w niej gluten. Wśród zbóż, które zawierają gluten znajduje się przede wszystkim pszenica oraz różne jej dawne odmiany, takie jak orkisz, żyto, jęczmień, owies, a także mąki i różnego rodzaju kasze otrzymane właśnie z tych zbóż. Jeśli chodzi natomiast o produkty spożywcze gluten znajdziemy szczególnie w pieczywie, makaronach, ciastach i różnego rodzaju wyrobach cukierniczych.
Reasumując – nie bój się glutenu, bo wbrew pozorom nie jest taki zły, jak go „malują”!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here