Gluten w diecie niemowlaka

0
162
Gluten w diecie niemowlaka

Narodziny dziecka to dla większości najważniejsze wydarzenie w życiu. Prawidłowa pielęgnacja i karmienie malucha jest w związku z tym poważnym wyzwaniem dla młodych i często jeszcze niedoświadczonych rodziców. Początkowo żywienie dziecka opiera się głownie na karmieniu piersią bądź też mlekiem modyfikowanym. Później jednak należy rozszerzać dietę. i Tutaj zaczynają się schody.

Kiedy rozszerzać dietę niemowlęciu?
Dzieci karmione piersią powinny zasmakować pokarmów innych poza mlekiem po 6 miesiącu życia, zaś te które są karmione mlekiem modyfikowanym po 4 miesiącu życia.

Jak wprowadzać gluten do diety niemowlęcia?
Ostatnie doniesienia naukowe są dość zaskakujące. Początkowo uważano, że stopniowe wprowadzenie glutenu około 5 miesiąca życia, uchroni malca przed zachorowaniem na celiakię. Zalecano dodawanie pół łyżeczki bądź łyżeczki kaszki pszennej (kasza manna) do posiłku. Niestety badania wykluczyły tę tezę.

Okazuje się, że ani wcześniejsze wprowadzenie glutenu, ani karmienie piersią nie zapobiegnie celiakii. O zachorowaniu na tę chorobę decyduje skłonność genetyczna. Jeżeli bliscy niemowlęcia są chorzy na celiakię to istnieje większe prawdopodobieństwo, że i ono zachoruję. Znany jest także fakt, iż dwa razy częściej chorują dziewczynki.

Obecnie więc zaleca się stopniowe wprowadzanie różnorodnych kaszek. U niemowląt karmionych piersią po 6 miesiącu życia a u tych na mleku modyfikowanym po 6 miesiącu życia. Wprowadzamy kaszki różnorodne – ryżową, kukurydzianą, pszenną. Obserwujemy jak zachowuje się dziecko. Gdy wystąpi biegunka, wysypka należy udać się do lekarza i być pod jego obserwacją.

W których kaszkach występuje gluten?
Gluten występuje w zbożach takich jak – pszenica, jęczmień, żyto, orkisz. Znajduje się on więc w kaszkach pszennych.

Gluten to bardzo duże białko, które jest także trudnostrawialne. Niektóre osoby – przede wszystkim te chore na celiakię czyli chorobę trzewną – nie są w stanie tolerować glutenu. W wyniku tej trwałej nietolerancji dochodzi u nich do trwałego stanu zapalnego jelita oraz do skrócenia kosmków jelitowych. W związku z tym chorzy mają upośledzone wchłanianie składników odżywczych. często cierpią na cuchnące i wodniste biegunki, bóle brzucha, głowy , stawów, mięśni i ogólne rozbicie. Są wychudzeni i uskarżają się na ogólne złe samopoczucie.

Należy pamiętać, iż jedynym lekarstwem stosowanym w celiakii jest całkowite wykluczenie glutenu, nawet w najmniejszych ilościach. Spożycie glutenu w ilości ponad 20 ppg, czyli bardzo bardzo mało, skutkuje bardzo źle. Układ immunologiczny ponownie rozpoczyna reakcję, która przekłada się na stan zapalny.

Dieta bezglutenowa może wydawać się bardzo uciążliwa. Należy bowiem wystrzegać się pieczywa, makaronów, naleśników, pierogów, pizzy, kaszy jaglanej, pęczak, kuskus. Na szczęście rynek spożywczy oferuje w tym momencie mnóstwo zamienników, opartych na bazie mąki ryżowej, gryczanej, kukurydzianej, z quinoa. Dostępne jest pieczywo, słodycze, bułka tarta, ciasta, maki, makarony. Kilka lat temu można było o tym tylko pomarzyć.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKaszka
Następny artykułBezpieczne rozszerzanie diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here