Gluten w diecie niemowlaka

0
162
Gluten w diecie niemowlaka

Gluten jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników pożywienia. Mimo dość dużej popularności diety bezglutenowej, nie istnieje medyczne uzasadnienie jego wykluczania u osób, u których nie zdiagnozowano celiakii, występującej u ok. 1% populacji. Powinien pojawiać się również w diecie dziecka, aby przygotować jego układ pokarmowy na spożywanie produktów glutenowych, które z pewnością pojawią się w jego późniejszym życiu.

Do źródeł glutenu należą niektóre zboża, głównie pszenica, żyto i jęczmień. Jest on mieszaniną białek, nazywanych prolaminami, które u osób obciążonych genetycznie powodują reakcje alergiczne, czyli celiakię. Objawia się ona dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak biegunki, ból brzucha, zaparcia, wzdęcia, nudności, wymioty, co skutkuje spadkiem masy ciała i zahamowaniem rozwoju fizycznego. Gluten nie wywołuje jednak negatywnych skutków zdrowotnych u osób nie chorujących na celiakię. Jest dodawany do wielu produktów spożywczych ze względu na jego pożądane właściwości technologiczne. Podczas wyrabiania ciasta gluten tworzy strukturę przypominającą sieć, która wspomaga fermentację i wyrastanie ciasta, polepsza jego strukturę i je spulchnia.

W przeszłości opóźniano wprowadzanie glutenu do diety niemowląt, żeby zmniejszyć ryzyko alergii pokarmowej. Takie działanie przynosiło jednak efekt odwrotny do zamierzonego i zwiększało częstotliwość celiakii u dzieci. Obecnie zaleca się aby gluten w diecie niemowlaka karmionego piersią pojawił się po ukończeniu czwartego miesiąca, ale przed ukończeniem pierwszego roku życia. W ten sposób układ odpornościowy dziecka przyzwyczaja się stopniowo do prolamin, co zmniejsza ryzyko reakcji alergicznej.

Początkowo, należy wybierać jak najbardziej lekkostrawne produkty ze zbóż glutenowych, takie jak kaszki i kleiki. Tak jak w przypadku każdego pokarmu uzupełniającego, ilości muszą być małe i stopniowo się zwiększać. Pięciomiesięczne niemowlę powinno otrzymywać nie więcej niż jedną porcję kaszki glutenowej dziennie. Odpowiednia objętość porcji dla dziecka w tym wieku to 150-160 ml. Najsilniejsze właściwości uczulające posiada gluten pochodzący z pszenicy, mniejszą ostrożność należy zachować podając żyto lub jęczmień. Dyskusyjna jest kwestia owsa, który w teorii należy do zbóż bezglutenowych, jednak w Polsce bardzo często jest znacznie zanieczyszczony tym składnikiem. Z tego powodu nie jest polecany osobom chorującym na celiakię, ale nie można go również uznać za produkt w pełni glutenowy.

Karmienie naturalne wspomaga prawidłowy rozwój układu odpornościowego, jednak aby ten proces był kompletny, należy również odpowiednio włączać pokarmy uzupełniające. Okres niemowlęcy jest czasem, w którym dziecko powinno poznać nowe smaki i produkty, aby jego układ pokarmowy i odpornościowy prawidłowo reagowały na nie w dalszym życiu. W diecie niemowlaka karmionego piersią musi się znaleźć również gluten, ponieważ produkty zbożowe są cennym źródłem składników odżywczych, takich jak żelazo czy witaminy z grupy B.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here