Karmienie niemowlaka – gluten

0
1234
Karmienie niemowlaka - gluten

Coraz większa grupa dzieci nie może sobie pozwolić na spożywanie produktów zawierających nawet najmniejszą ilość glutenu. Powodem takiego stanu rzeczy jest oczywiście nietolerancja tego składnika przez ludzki organizm. Niestety, mimo licznych badań do tej pory nie udało się dokładnie stwierdzić, czym tego rodzaju alergia jest spowodowana. Bardzo prawdopodobna hipoteza mówi, o defekcie genetycznym. On właśnie ma powodować produkcję przeciwciał w organizmie dziecka. Przeciwciała te odpowiedzialne są za uszkodzenia kosmyków jelitowych prowadzących do choroby jelit – celiakii.
Czym właściwie jest gluten? Jest to białko znajdujące się w zbożach typu pszenica, jęczmień czy też owies. Znajduje się więc w produktach zbożowych takich jak pieczywo, makaron. Jest składnikiem wielu ciast.
W przypadku dziecka mającego alergię na gluten, rozpoznanie symptomów dolegliwości jest stosunkowo proste, ponieważ temu zachowaniu towarzyszą charakterystyczne symptomy. Dziecko traci apetyt, jego waga jest niska, wolno rośnie. Jednocześnie pojawiają się przewlekłe biegunki. Zdarza się również tak, że przez długi czas alergia na gluten nie daje o sobie znać. Ujawnia się dopiero po kilku latach. Ma to miejsce najczęściej w późnym dzieciństwie oraz w młodości.
Jak uniknąć lub przynajmniej zminimalizować ryzyko pojawienia się nietolerancji glutenu u najmłodszych dzieci? Gluten dla niemowlaka karmionego piersią wydaje się najlepszą drogą do wzmocnienia organizmu dziecka w odpowiednim momencie. Podawanie dziecku produktów zawierających te białko zbożowe nazywane jest ekspozycją na gluten. Produkty te wprowadzane są stopniowo. Najlepszym momentem na zastosowanie tej metody ma miejsce, gdy dziecko znajduje się pomiędzy 4 a 7 miesiącem życia. Wtedy proces ten może zakończyć się powodzeniem.
Ekspozycja glutenu odbywa się w sposób przemyślany oraz powolny. Polega to na ostrożnym przyzwyczajaniu organizmu dziecka do białka zbożowego. Matka powinna przystąpić do tej czynności rozważnie, dawać dziecku jedynie niewielkie porcje składające się z dwóch lub trzech gramów. To około 1 lub 2 łyżeczek pokarmu maksymalnie. Pierwszym produktem, do którego dziecko powinno zacząć się przyzwyczajać jest kasza manna. Dopuszczalne jest też podawanie kleiku pszennego do 100 ml zupy. Taka dawka powinna być podawana raz dziennie. U niemowlaków karmionych sztucznie, wprowadzenie produktów zawierających gluten powinno się odbywać nie wcześniej niż około piątego miesiąca życia. Proces ten nie powinien też nastąpić później niż pod koniec szóstego miesiąca życia. Wprowadzenie glutenu w odpowiednim momencie ma duży wpływ na zdrowie dziecka. Wprowadzenie glutenu zmniejsza na przykład ryzyko rozwoju choroby trzewnej. W razie pojawienia się jakichkolwiek problemów związanych z nietolerancją glutenu przez dziecko, konieczne jest zgłoszenie się do specjalistów. Może to być na przykład dietetyk lub lekarz pediatra. Należy też śledzić wydarzenia ze świata medycyny, ponieważ co jakiś czas zmieniają się zalecenia odnośnie ekspozycji glutenu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here