Mięso w diecie niemowlaka

0
1202
Mięso w diecie niemowlaka

Mięso jest bardzo ważnym źródłem wielu witamin, ale przede wszystkim białka. Należy wprowadzić je do diety niemowlaka w odpowiednim momencie. Nie za wcześnie, gdyż przewód pokarmowy dziecka jest bardzo delikatny. Jeśli pospieszymy się z podaniem mięsa, może się ono okazać zbyt dużym wyzwaniem dla małego żołądka. Zbyt długie zwlekanie z rozszerzeniem diety malucha o potrawy mięsne, może go zaś pozbawić niezbędnych składników odżywczych. Po ukończeniu 5. miesiąca życia, mleko nie jest już w stanie zaspokoić potrzeb szybko rozwijającego się organizmu. A mięso jest najlepszym źródłem białka dla niemowlaka. Aby prawidłowo wprowadzić je do jadłospisu, należy przestrzegać kilku ważnych wytycznych.

Aby uniknąć błędów, warto kierować się uwagami specjalistów w dziedzinie żywienia oraz pediatrów. Według nich optymalnym momentem, w którym maluch jest gotowy na pierwszy posiłek z dodatkiem mięsa to 6. miesiąc dla niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym oraz 7. miesiąc, w przypadku karmienia piersią. Organizm dziecka powinien być już gotowy na przyjęcie nowego pokarmu, jeśli odpowiednio przyrządzimy mięso i podamy maluchowi optymalną jego porcję.

Najważniejszym pytaniem jest to, ile mięsa dla niemowlaka jest ilością wskazaną i bezpieczną? Na początek codzienna porcja nie powinna przekraczać 10 g, w miarę upływu czasu należy ją stopniowo zwiększać (8. miesiąc- 15 g, 10. miesiąc- 20 g). Jeśli zdecydujemy się włączyć do diety malucha również ryby, należy podawać je naprzemiennie z mięsem.

Jeśli chodzi o to, jakie mięso powinniśmy serwować dziecku jako pierwsze, to zdania na ten temat są podzielone. Najczęściej przyjmuje się, że bezpieczną opcją będzie rozpoczęcie przygody z mięsem od kurczaka, królika oraz indyka. Jest to mięso najchudsze i lekkostrawne. Można je włączyć do jadłospisu najwcześniej. Cielęcinę, wołowinę oraz wieprzowinę serwujemy po 8. miesiącu życia. Natomiast bardziej ciężkostrawne mięsa, takie jak kaczka czy baranina, najbezpieczniej podawać już po ukończeniu pierwszego roku życia. Jednak niektórzy dietetycy twierdzą, że ten schemat wcale nie jest konieczny, a rodzaj mięsa odgrywa znacznie mniejszą rolę niż sposób jego przyrządzenia.

Istotnie, sposób obróbki mięsa ma dla zdrowia i bezpieczeństwa dziecka znacznie kluczowe. Wytyczne w tym zakresie są bardzo restrykcyjne. Każdy kawałek powinien być dokładnie oczyszczony z tłuszczu i umyty. Jedynymi słusznymi metodami przyrządzania mięsa jest gotowanie w wodzie, na parze, duszenie i pieczenie. Smażenie, a tym bardziej podawanie surowego mięsa jest absolutnie wykluczone. Należy pamiętać o skrupulatnym rozdrobnieniu porcji- przynajmniej na początku. Niedokładne zmiksowanie włókien może wywołać problemy trawienne. Warto zapoznać się z ofertą gotowych dań w tradycyjnych słoiczkach, a jest ona naprawdę szeroka.To prosta, choć nieco droższa opcja dla zapracowanych rodziców. Jednak wybierając gotowe posiłki, możemy być pewni ich jakości i bezpieczeństwa, proces produkcji podlega tu bowiem bardzo ścisłej kontroli.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here