Nowe produkty w żywieniu niemowląt

0
42
Nowe produkty w żywieniu niemowląt

Powszechnie wiadomo, iż dla nowo narodzonego dziecka nie ma nic lepszego niż mleko matki. Jest najwspanialszym, najlepszym i najbardziej pożądanym przez maleńki organizm pokarmem, jaki można sobie wyobrazić.
Od pierwszych momentów życia, dostarcza noworodkowi w odpowiedniej ilości składników, których żadne, nawet najlepsze mleko modyfikowane nie jest w stanie zastąpić. Dzięki tym cudownym składnikom chroni maleńki organizm i zapewnia mu prawidłowy rozwój.
Początkowo, po porodzie u kobiet pojawia się tzw. siara – pierwsze mleko. W swym składzie w przewadze zawiera białko, składniki mineralne oraz przeciwciała o niezastąpionym działaniu odpornościowym, które jest tak istotne w pierwszych chwilach życia.
Następnie ok. 3-5 dnia pojawia się mleko przejściowe, które charakteryzuje się większą podażą energetyczną, zawiera dużo więcej laktozy, witamin (rozpuszczalnych w wodzie) oraz tłuszczów.
Po tej fazie trwającej około 2 tygodni następuje następna – mleko dojrzałe, w którego składzie jest mniej białka, za to zwiększa się jeszcze bardziej zawartość węglowodanów (laktozy) i tłuszczy.
Przez kilka miesięcy życia nasz maluch odżywia się tym wspaniałym darem natury, który mu dostarcza wszystkich składników odżywczych w zbilansowanej ilości i to mu w zupełności wystarcza.
Nadchodzi jednak moment na urozmaicenie diety niemowląt i wprowadzenia do menu nowych produktów. To właśnie z nich będą w przyszłości czerpane składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Karmienie tylko i wyłącznie piersią powinno trwać do około 6 m-ca życia, co nie znaczy, iż niektórych produktów do diety niemowląt nie można wprowadzić wcześniej.
Rozwijający się organizm podczas etapu rozszerzania diety ma możliwość na adaptację i akceptację składników zawartych w innej formie i postaci niż te, z którymi miał do czynienia od pierwszych momentów swojego życia. Oczywiście zdarza się, iż niektóre składniki nie są tolerowane i występują reakcje alergiczne czy też dysfunkcje ze strony układu pokarmowego (biegunki, kolki itp.), lecz należy pamiętać, iż ryzyko powstania powyższych zmniejsza się, gdy właśnie dziecko jest karmione piersią.
Wprowadzanie nowych składników do diety powinno odbywać się stopniowo. Wskazana początkowo jest podaż nowych produktów w ich śladowych ilościach. W tym czasie rodzice mają czas na obserwowanie, jak ich pociecha je toleruje, co jest dla niej dobre i można wprowadzić do stałej diety, a co należy z niej wykluczyć.
Na początku urozmaicania diety niemowląt należy wybierać potrawy jednoskładnikowe. Zazwyczaj są to warzywa (np. ziemniak, szpinak, brokuł, marchewka) oraz owoce (np. jabłko, gruszka, banan itp.). Później wprowadzamy mięso (np. indyk, kurczak, cięlęcina) oraz zboża bezglutenowe (np. kukurydza, ryż) i zawierające gluten (np kasza manna).
Następnym etapem będzie łączenie składników i tworzenie pysznych dań, które przypadną do gustu naszemu dziecku.
Potrawy dla malucha przyrządzać możemy samodzielnie (gotując, a następnie miksując), lub też zakupić gotowe produkty, które są dostępne.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here