Rozszerzanie diety

0
53
Rozszerzanie diety

Prawidłowe rozszerzanie diety powinno być bardzo dobrze przemyślane. Z tego powodu warto zaopatrzyć się w książki poświęcone tej tematyce. Szczególnie warte naszej uwagi są podręczniki akademickie. Znajdziemy w nich rzetelną wiedzę popartą licznymi badaniami. Dzięki temu zaznajomienie się z podstawowymi regułami i zasadami nie będzie stanowiło żadnego problemu. Warto podejść do tej sprawy jak najbardziej świadomie. Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o zdrowie i rozwój dziecka. Poprzez pokarm wpływamy na działanie niema, wszystkich układów. Z uwagi na to wszelkie zmiany powinny być jak najbardziej łagodne. Warto opracować sobie cały plan, którego będziemy się trzymać. Jednak należy uwzględnić, że poszczególne etapy mogą przesunąć się w czasie. Należy dokładnie obserwować rozwój dziecka. Na tej podstawie jesteśmy w stanie określić gotowość na przyjęcie poszczególnych pokarmów. Wszystko powinno rozpocząć się od opanowania umiejętności siedzenia. Ciało dziecka musi być stabilne. Wszystkie mięśnia muszą doskonale utrzymywać sylwetkę. Dzięki temu jedzenie całego posiłku nie będzie stanowiło problemu. Rozszerzenie diety niemowlaka karmionego piersią nie może być zbyt nagłe. Na samym początku nadal należy bazować na mleku. Wynika to z faktu, że jest ono bardzo bogate w substancje odżywcze niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Pozostałe produkty mają stanowić jedynie dodatek w jadłospisie. Sama forma podania również jest z góry narzucona. Do momentu pojawienia się pierwszych zębów możemy przygotowywać jedynie dania w wersji płynnej. Zupy i różne musy będą tu idealne. Dzięki temu dziecko nie będzie miało problemu z jedzeniem podawanych mu pokarmów. Warto również zastanowić się w jakiej kolejności wprowadzać poszczególne warzywa. Przyjmuje się, że jako pierwsze należy wybrać jarzyny zielone. Są one niskokaloryczne. Jednak równocześnie zawierają cały zestaw witamin i minerałów. Pozwala to zaspokoić potrzeby organizmu. Z czasem możemy sięgać po inne gatunki. Kluczowe jest tu jednak, aby zrezygnować z większej ilości produktów mogących powodować wzdęcia. Delikatny układ pokarmowy dziecka nie poradzi sobie z nimi zbyt dobrze. O wiele lepiej sprawdzą się lekkie opcje żywieniowe. Mięso i jajka mogą być podawane już w siódmym miesiącu. Jednak istotny jest sposób przygotowania. Wszystko powinno być dokładnie ugotowane. Nie możemy wykorzystywać w jedzeniu dziecka surowych pokarmów. Mogłoby to negatywnie wpłynąć na proces trawienia. Mięso jest idealnym źródłem białka i aminokwasów. Jenak to w jajku znajdują się one we właściwych proporcjach. Z uwagi na to warto pamiętać o tym składniku i wykorzystywać go w zupkach dla malucha. Daje nam to gwarancję, że dieta jest pełnowartościowa. Istotne jest także, aby dbać o różnorodność. Mieszanie ze sobą różnych gatunków warzyw pozwoli dostarczyć wszystkie grupy witamin. Dla ułatwienia możemy planować jadłospis z wyprzedzeniem. Da nam to pełen wpływ na żywienie dziecka i pozwoli prawidłowo skomponować poszczególne posiłki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGazety dla dzieci
Następny artykułDzieci w szkole

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here