Wiek, a żywienie

0
1188
Wiek, a żywienie

Aby żyć, trzeba przyjmować pokarmy. Jeść i dostarczać organizmowi niezbędnych składników i wartości odżywczych. Bez dwóch zdań. Natury nie jesteśmy w stanie w żaden sposób oszukać. Każdy z nas ma jakieś swoje upodobania żywieniowe. Słony, słodki, gorzki, kwaśny. To podstawowe smaki, na jakich bazujemy przyrządzając potrawy. Wzmacniamy tylko ich moc i intensywność. Doprawiamy w taki sposób, aby uzyskać właściwy balans. To, co lubimy. Do kwestii żywieniowych musimy jednak podejść wieloaspektowo. To, co jest dla naszego podniebienia wyjątkowo pyszne, nie zawsze musi być zdrowe i odżywcze. Inne pokarmy powinien przyjmować noworodek, dziecko, osoba dorosła czy starsza. Niezmiernie ważna jest dieta dostosowana do wieku. Konsystencja, wartości odżywcze, wielkość posiłków. Ponadto należy brać pod uwagę przemianę materii, kondycję fizyczną, a nawet psychiczną, stan zdrowia, przebyte lub nabyte choroby… A także wiele innych składowych, które mają wpływ na nasze zdrowie, a nawet życie. W dzisiejszych czasach dużo łatwiej jest nam dobrać odpowiednią dietę. Bogactwo półproduktów, produktów, jak również gotowych posiłków, jest przeogromne. Nie oznacza to jednak, że musimy dysponować pokaźnym majątkiem, aby właściwie je dobierać. Wprost przeciwnie. Można odnaleźć również substytuty i zamienniki w normalnych, ludzkich cenach, dostępnych na każdą kieszeń.
Jak wyglądają nasze nawyki żywieniowe? Niemowlaki oraz dzieci, zdecydowanie nie będą samodzielnie przygotowywać posiłków. Zdane są całkowicie na zdrowe podejście swoich rodziców. Nastolatkowie, którzy dysponują drobnymi sumami pieniędzy, mogą powoli decydować co będzie należało do ich codziennej lub dodatkowej puli żywieniowej. To dorośli dopiero samodzielnie dobierają składniki swojej diety. Czy robią to jednak właściwie? Nie zawsze. Pokazuje to przekrój wagowy społeczeństwa. Od szczupłych, drobnych osób, aż do ludzi ze skrajną otyłością. Dbajmy o naszą świadomość. Obserwujmy swój organizm, aby wiedzieć, co pomaga nam w utrzymaniu formy, byciu zdrowym i sprawnym. Czytajmy, zgłębiajmy tajniki prawidłowego odżywania się. Dajmy sobie szansę na co najmniej dobrze, a najlepiej doskonale funkcjonujący organizm. Wspierajmy to również badaniami okresowymi, czy konsultacjami z dietetykiem, specjalistą do spraw żywienia. Są osoby, które mówią „jesteś tym, co jesz”. I szczerze mówiąc, jest w tym ziarno prawdy. Owoce, warzywa, mięso, różne składniki, urozmaicone pokarmy. Do tego – słuchajmy co podpowiada nam organizm. Wystarczy dobrze siebie poznać, a ścieżka do sukcesu przestanie się wić głębokimi zakrętami, a będzie raczej łatwa, lekka i przyjemna. Nie ma rzeczy niemożliwych. Wystarczy odrobinę uporu, samodyscypliny oraz chęci. Trenujmy właściwe nawyki żywieniowe. Wówczas nasz organizm na pewno odwdzięczy się nam długimi latami w zdrowiu oraz wysoce komfortowym życiu, pozbawionym chorób, lekarzy i zbędnych trosk. Wiele osób poszło już tą drogą. Czemu masz do nich nie dołączyć? Pokaż, że potrafisz i pociągnij za sobą swoje otoczenie. Smacznego!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here