Wprowadzanie nowych pokarmów do diety niemowlaka

0
296
Wprowadzanie nowych pokarmów do diety niemowlaka

Przygotowując niemowlaka do poszerzenia diety poza mleko matki należy zachować podstawowe zasady ostrożności. Organizm tak małego dziecka może mieć problem z nazbyt szybkim przyswajaniem nowych pokarmów. Zaleca się, aby wprowadzanie nowych pokarmów zaczynać najwcześniej po ukończeniu piątego miesiąca życia. W tym okresie możliwe jest wprowadzanie pierwszych właściwie przygotowanych warzyw.
Pierwszymi nowymi smakami z całą pewnością nie powinny być słodkie owoce w tym jabłka. Niemowlę, dla którego pierwszym nowym smakiem będzie słodki owoc w przyszłości będzie z trudnością akceptować znacznie mniej słodkie warzywa.
Zaleca się, aby kalendarz rozszerzanie diety niemowlaka karmionego piersią rozpoczynać od takich dań jak przetarta zupka z ziemniaka i marchewki. Podawanie jednocześnie dwóch warzyw skutkuje lepszą akceptacją nowych smaków. Wprowadzając nowe składniki jedzenia koniecznie należy dokładnie obserwować reakcję dziecka. W tym okresie mogą występować problemy zdrowotne powodowane nowymi pokarmami. Najczęściej spotykanymi objawami się kolki, zaparcia oraz bule brzucha i biegunki. Spotykane są także reakcje alergiczne w postaci zaczerwienienia skóry a nawet wysypki. W zdecydowanej większości przypadków całkowicie wystarczającym jest wykluczenie z diety ostatniego dodanego pokarmu. Kolejną próbę włączenia do diety danego składnika można podjąć po tygodniu od ustąpienia objawów.
Wprowadzanie składników warzywnych powinno być kontynuowane przez około miesiąc. Czas ten jest spowodowany koniecznością stopniowego dodawania składników w kilkudniowych przerwach. Organizm dziecka po każdym nowym elemencie diety musi mieć czas na pełne przystosowanie się do jego trawienia. Kolejnym krokiem będzie wprowadzenie do diety mięsa. W tym przypadku jedyną dopuszczalnym sposobem jest podawanie chudego mięsa gotowanego. Najlepiej sprawdza się w tym momencie mięso z kurczaka, królika lub indyka. Całkowicie niedopuszczalne jest podawanie mięsa smażonego i przyprawianego. Tłuszcz oraz intensywne przyprawy bardzo utrudnią a nawet uniemożliwią prawidłowe trawienie pokarmu. Będą również stanowić poważną przeszkodę w akceptacji nowego smaku.
W tym okresie możliwe jest wprowadzenie słodkich owoców. Dokładnie umyte słodkie jabłko lub gruszka powinny być podawane, jako przetarta papka. Przygotowując owoce należy zwracać szczególną uwagę na usunięcie skórki oraz pestek owocu. Części te są dla niemowlaka trudne w trawieniu a mogą być nawet niebezpieczne. W celu dostarczenia dziecku żelaza oraz uzupełniających składników mineralnych należy zapoznać dziecko z jakiem. Zaleca się to przeprowadzić poprzez dodanie do zupki samego żółtka, które zawiera najwięcej wartościowych substancji. Kolejnym etapem rozszerzania diety jest wprowadzenie ryb. Należy jednak zachować ostrożność przy wyborze gatunku ryby. Najbezpieczniejszym wyborem będzie halibut lub dorsz. Mięso tych gatunków jest najlepsze ze względu na miejsce ich bytowania. Ryby powinny być podawane dwa razy w tygodniu, jako zamiennik dla mięsa.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here