Wprowadzanie żółtka do diety 7-miesięcznego dziecka

0
122
Wprowadzanie żółtka do diety 7-miesięcznego dziecka

U półrocznych dzieci zdecydowanie wzrasta zapotrzebowanie na takie składniki odżywcze jak żelazo. Nawet naturalne mleko matki przestaje być w tym wieku wystarczającym źródłem składników pokarmowych. Według schematu żywienia niemowląt rozszerzanie dziecka karmionego piersią powinno się rozpocząć już w 5 miesiącu życia, aby odpowiednio przygotować półrocznego niemowlaka do wprowadzenia produktów zbożowych oraz poddanego delikatnej obróbce termicznej mięska.

Układając dietę półrocznego niemowlęcia, warto jest pamiętać przede wszystkim o tym, że do prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego dziecko potrzebuje nie tylko żelaza, ale również odpowiedniej ilości tłuszczów. Preferowane są oczywiście tłuszcze nienasycone, które są zdecydowanie zdrowsze od tłuszczów nasyconych.

Istnieje pokarm, który dostarcza dziecku większość potrzebnych mu składników pokarmowych, dzięki czemu zdecydowanie odciąża harmonogram diety dziecka i pozwala na dopasowanie go do jego upodobań. Mowa tutaj o najzdrowszej części kurzego jaja, czyli o żółtku. Kurze żółtko zawiera w znacznej ilości między innymi substancje, takie jak witaminy A, D, PP. Kurze żółtko w diecie niemowlęcia stanowi również bogate źródło witamin z grupy B, wśród których znajduje się między innymi szczególnie cenny dla młodego organizmu kwas foliowy. Jajko stanowi również bogate źródło omawianych już wcześniej tłuszczów nienasyconych, które objętościowo stanowią aż trzecią część żółtka. Również żelazo jest obecne w tym wyjątkowo wartościowym produkcie spożywczym, a kolejne zawarte w nim minerały to potas, chlor, sód, siarka oraz oczywiście magnez.

Korzyści z wprowadzenia do niemowlęcej diety żółtka kurzego są ogromne i pozwalają na pewność, że w pełni zaspokajamy potrzeby dziecka na określone składniki odżywcze, które mają kluczowe znaczenie dla jego rozwoju. W czasie wprowadzania do diety naszego dziecka żółtka należy zachować jednak wyjątkową ostrożność i postępować ściśle według wyznaczonej normy tygodniowego spożycia produktu przez dziecko. Spowodowane jest to przede wszystkim silnymi skłonnościami do uczulania dziecka, jakimi cechuje się kurze jajko. Warto jest pamiętać o tym, że jajko ma moc alergenów porównywalną do mocy orzechów.

Aby uniknąć niekorzystnych powikłań w wyniku przeczulenia układu pokarmowego dziecka na jajko, należy postępować dokładnie według zalecanej normy tygodniowego spożycia. Powszechnie przyjmuje się, że kiedy dziecko osiągnie 7 miesiąc życia i nie ma ku temu wyraźnych przeciwwskazań, to jako rodzic powinniśmy co drugi dzień podawać dziecku pół żółtka kurzego. Aby zapewnić dziecku odpowiednie bezpieczeństwo przed przypadkowym zakażeniem, powinniśmy najpierw dokładnie sparzyć skorupkę jajka, aby pozbyć się wszystkich występujących na niej bakterii. W następnej kolejności poddajemy jajko delikatnej obróbce termicznej i dzielimy scalone żółtko na pół. Połówkę żółtka najłatwiej jest dodać do zupki jarzynowej. Możemy to zrobić poprzez ręczne rozdrobnienie żółtka i wymieszanie go z zupką lub możemy posłużyć się mikserem w celu uzyskania gładkiej masy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here