Złe wprowadzenie glutenu do diety może skutkować alergią

0
54
Złe wprowadzenie glutenu do diety może skutkować alergią

Mając w domu niemowlaka każdy rodzic zastanawia się nad wprowadzeniem nowych pokarmów do diety. Najpierw musimy się zdecydować kiedy to zrobić. W obecnym schemacie żywienia niemowląt możemy zobaczyć, że wprowadzanie nowych pokarmów należy rozpocząć po 6 miesiącu życia – w przypadku niemowląt karmionych mlekiem matki – oraz po 5 miesiącu życia w przypadku dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym.

Ważny jest także dokładny moment rozpoczęcia wprowadzania nowych posiłków – nie można robić tego w pośpiechu, gdyż nerwowość rodzica może się udzielić niemowlakowi – a wtedy efekt zamykania buzi na widok czegoś nowego jest gwarantowany. Nie warto robić tego także w czasie podróży lub wyrzynania się ząbków. Musi to być odpowiednia, spokojna chwila, gdyż niemowlak nie lubi nowości. Wprowadzenie nowego posiłku narusza dotychczasowy schemat – jedzenie mleczka, zrobienie kupki/siku i spanie. Już samo siedzenie w innej pozycji wydaje się być niemowlakowi bardzo dużą nowością.

Wielu z rodziców zastanawia się jak wprowadzić gluten dziecku karmionemu piersią. Obecnie mówi się o podawaniu przez tydzień – dwa skórki od chleba lub bułki. Należy jednak pamiętać, że dziecko musi być cały czas pod kontrolą dorosłego, gdyż urwana skórka może być przyczyną zakrztuszenia czasem przykrego w następstwach. Jeśli jesteśmy zbyt nerwowi i boimy się zakrztuszenia lepiej wprowadzać gluten za pomocą odpowiednich kaszek – na początku trzeba do kaszki bezglutenowej dodać jedną łyżeczkę kaszki z glutenem. Należy bacznie obserwować dziecko, gdyż jakiekolwiek niepokojące objawy po spożyciu glutenu – na przykład zaczerwieniona skóra, wymioty, biegunka, gorączka powinny być jak najszybciej skonsultowane z pediatrą. Jeśli nie ma żadnych niepokojących oznak alergii na gluten należy po kilku dniach zwiększyć ilość kaszki glutenowej. Po kilku próbach podania kaszki w różnych proporcjach (coraz większe proporcje kaszki zbożowej wraz z upływem dni) i przy braku niepokojących objawów można uznać, że gluten został prawidłowo wprowadzony.

W obliczu coraz większej ilości alergii i chorób związanych z nadwrażliwością na gluten rodzice, muszą wiedzieć jak ważne jest prawidłowe wprowadzanie nowych, potencjalnie uczulających składników.

Oprócz glutenu niemowlęta często wykazują alergię na białka mleka krowiego oraz jaja. Zaniedbanie prawidłowego wprowadzania pokarmów do diety może doprowadzić do poważnych skutków chorobowych – alergie są trudne do wyleczenia i znacznie pogarszają komfort życia dzieci i ich rodziców. Wciąż jeszcze zbyt mało jest produktów bezglutenowych, bez mlecznych – bezpiecznych dla małych alergików. Rodzice muszą zazwyczaj na własną rękę piec chlebki, ciastka lub inne przekąski, które będą odpowiednie dla ich potomstwa z alergią.

Na szczęście w sieci można znaleźć wiele blogów kulinarnych poświęconych przygotowaniu posiłków. Najczęściej są one prowadzone przez rodziców, którzy codziennie stają na głowach aby posiłki dla ich dzieci były bezpieczne i nie zawierały alergizujących składników diety.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here