Żółtko w diecie malucha.

0
1180
Żółtko w diecie malucha.

Do pewnego momentu swojego swojego życia dziecko żywi się wyłącznie mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym. Prędzej czy później przychodzi jednak czas, aby do jego diety dołączyć pokarmy stałe.
Proces przyzwyczajania malucha do innych niż mleko pokarmów powinien przebiegać łagodnie. To czas kiedy bacznie obserwujemy reakcję dziecka na przyjmowany pokarm. Jednym ze składników, które stosunkowo łatwo włączyć do schematu żywienia, jest żółtko.
Etap ten powinien zacząć się już ok. 7 miesiąca życia, kiedy maluszkowi kończy się na magazynowane wcześniej żelazo, a od 9 miesiąca można je podawać niemowlakowi co drugi dzień. Żółtko należy do składników bogatych w witaminy takie jak A, D, K, B2, B9 oraz B12. Oprócz tego są skarbnicą składników mineralnych do których zaliczamy wcześniej wymienione żelazo, do tego między innymi: magnes, potas, fosfor, cynk, jod.

Podawanie żółtka dziecku wcale nie musi być trudne.

Żółtko dla niemowląt – jak podawać?
Istnieje wiele sposobów na podanie niemowlęciu żółtka. Najprostszym z nich jest dodawanie co drugi dzień połowy żółtka do zupki czy przecieru warzywnego. Dbajmy o to aby jajka pochodziły ze sprawdzonego źródła. Należy też pamiętać, aby nie podawać żółtka surowego. Powinno ono być wcześniej ugotowane lub zahartowane. W tym celu można ugotować jajko w całości, po czym przekroić je na pół i zetrzeć bezpośrednio do dania lub zmiksować całość. Drugim sposobem jest zahartowanie żółtka dodając do niego gorącej potrawy, po czym zagotowanie całości. Oba sposoby są proste i nie wymagają dużego wysiłku.
Można też zrobić bazę do której potrzebne jest jedynie żółtko i dwie łyżki wody. Taka baza przyda się na przykład wtedy, kiedy dziecko nie chce jeść regularnie. Przygotowanie jest naprawdę proste. Do niewielkiego naczynia dodajemy żółtko oraz wodę, następnie widelcem mieszamy aż składniki połączą się w jednolitą masę. Umieszczamy przykryte naczynie w parowniku nad gotującą się wodą. Danie gotujemy w ten sposób przez ok. 4 min, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Resztki należy przechowywać pod przykryciem w zamrażalce maksymalnie przez 2 dni.
Do tak przygotowanej bazy można dodać zarówno warzywa, mięso jak i owoce.
Teraz wystarczy wszystko zmiksować na gładką masę. Istnieje wiele różnych możliwości wykorzystania bazy jajecznej. Można dodać do niej po jednej łyżce piureé ziemniaczanego i rozdrobnionego, ugotowanego kalafiora. Taki krem podajemy bezpośrednio maluszkowi. Warto wiedzieć, że w 7 miesiącu w życiu malucha mogą pojawić się nowe smaki między innymi brokuły, buraki, cukinię, groszek czy banan.
To wszystko połączone z żółtkiem oraz odrobiną zdrowego oleju roślinnego np. oleju rzepakowego czy awokado stworzy bardzo wartościowy posiłek dla niemowlaka. Warto pamiętać, że większość żółtka stanowią tłuszcze, między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, te same które występują w mleku matki. Są one konieczne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, właśnie dlatego tak istotne jest wprowadzenie do diety malucha żółtka.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here