Żywienie niemowląt a gluten

0
698
Żywienie niemowląt a gluten

Żywienie niemowląt a gluten jest problemem bardzo złożonym .
Dawniej zalecenia lekarskie mówiły o jak najpóźniejszym wprowadzaniu glutenu do diety dziecka. Motywowano to tym, że u niektórych dzieci powodował on chorobę nazywaną celiakią. Jest to choroba o charakterze trwałym, zachodzi w niej bowiem proces trwałego zaniku kosmków jelitowych. Jednak w środowisku medycznym toczy się istotny spór, gdyż wyniki badań przedstawiane w innych krajach nasuwają szereg wątpliwości pomiędzy wczesną podażą glutenu, a wystąpieniem choroby trzewnej.
Generalnie można przyjąć zasadę, że to rodzice najlepiej znają swoje dziecko. Jeśli jednak coś nastręcza im wątpliwości – w takim wypadku warto skontaktować się z pediatrą o dużej renomie. Wówczas taki specjalista dokona oceny możliwości zachorowania przez dziecko na chorobę trzewną oraz wspomoże rodziców stojących przed takim dylematem. W tym miejscu warto zadać sobie pytanie, gdzie znajduje się gluten? Mianowicie są to zboża, mąki, chleby, kasze, makarony oraz ciastka. Czasem pełnią rolę dopełniacza w innych produktach takich jak na przykład parówki, czy też szeroko rozumiane słodycze.
Oczywiście w niektórych wypadkach pojawia się jedynie nietolerancja glutenu. Jest to w przeciwieństwie do choroby trzewnej, stan możliwy do odwrócenia. Wystarczy bowiem w wypadku nietolerancji zastosować wymaganą przez okres pomiędzy 1 -1-5 roku dietę, by zahamować rozwój nietolerancji. Wprowadzanie do diety dziecka glutenu, może rozpocząć się około 10 miesiąca życia . Wówczas to można spróbować podać dziecku rozdrobiony chleb, bułki, czy też makaron. W przypadku wystąpienia choroby trzewnej dziecko w około 2 roku życia zaczyna przejawiać pewne objawy. Są to chudnięcie, brak przybierania na wadze, nudności oraz wymioty. Wtedy to lekarz decyduje o stałej rezygnacji z pokarmów zawierających ten rodzaj białek.
Z doniesień naukowych wiadomo iż mniej zagrożone wystąpieniem choroby trzewnej są dzieci , które były karmione piersią. Spadek tego zagrożenia jest istotny ponieważ wynosi 52% w porównaniu do dzieci które były karmione z butelki . Jednakże kolejne badania populacyjne wykluczyły możliwość zablokowania rozwoju celiakii poprzez karmienie piersią.
W związku z tym pewna niesława glutenu opiera się na teoriach, które uległy dezaktualizacji. Okazało się bowiem, że decydujące znaczenie w rozwoju choroby trzewnej mają pewne grupy genowe.
Inni badacze zalecają z kolei podanie 2-3 gramów glutenu na przykład pod postacią kaszy manny na 100 mililitrów płynnej zupki. Jeżeli po upływie dwóch miesięcy nie zaobserwowano niepokojących symptomów, wtedy to dawkę tę można zwiększyć.
Gluten należy zatem wprowadzać stopniowo „oferując” go niejako jako dodatek do pokarmów na bazie mleka czy też zmiksowanych warzyw i owoców. Może się to odbywać sukcesywnie bez zbędnego pośpiechu. Nie dowiedziono ostatecznie czy ilość glutenu w wymiarze 1 łyżeczki ok 10 ml czy też pół łyżeczki ok 5 ml ma tutaj znaczenie.
Jak więc widać, jest to kwestia sporna, zatem należy się zdać na intuicję oraz pomoc lekarzy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here