Żółtka w diecie maluchów

0
158
Żółtka w diecie maluchów

Żywienie niemowląt to niezwykle szeroki i złożony temat. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ to właśnie od tego, co dziecko je od samego początku, zależy jego zdrowie. Rzecz jasna, że na początku swojego życia dziecko żywi się mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym. Z czasem jednak trzeba każdego malucha przyzwyczaić do pokarmów stałych. Oczywiście sprawa nie jest taka prosta, ponieważ określone produkty wprowadza się w stosownym czasie. Znawcy przedmiotu twierdzą, że to właściwie pierwsze pokarmy, jakie pojawiają się w diecie dziecka budują jego nawyki żywieniowe. Dziecko musi się stopniowo przyzwyczajać do jedzenia. Na pewno warto przyjrzeć się zagadnieniu: wprowadzanie żółtka do diety niemowlęcia. W zasadzie już od 6. miesiąca życia można przyzwyczajać dziecko do różnych produktów żywnościowych.
A co daje tak naprawdę wprowadzanie żółtka do diety niemowlęcia? Przyjrzyjmy się zatem tej kwestii bliżej. Przede wszystkim trzeba uświadomić sobie, że jajko jest bardzo, ale to bardzo pożywne. To taka bomba zdrowotna. Żółtko jajka to dla niemowlęcia bardzo cenne źródło żelaza. Poza tym jajka są bogate w witaminy A, D i z grupy B (B2). Dostarczają również pewnych ilości siarki, potasu, fosforu, magnezu, chloru i miedzi. Żółtko to bogate źródło cynku i lecytyny. Wprawdzie jajka to także cholesterol, ale w przypadku zdrowych dzieci nie ma żadnych przeciwwskazań, by je wprowadzać do diety.
Żółtka wpływają na wzrost poziomu żelaza w organizmie dzieci w wieku od 6 do 12 miesięcy. Kłopotem może być to, że jajka to obok mleka i orzechów najsilniejsze alergeny. Aby ustrzec dziecko od tego, należy dokładnie oddzielić żółtko od białka. Najlepiej zrobić poprzez ugotowanie jajka na twardo. Wówczas nie będzie z tym najmniejszego problemu. Uczulające biało zostanie odrzucone, a pozostanie tylko potrzebne żółtko.
Wprowadzanie żółtka do diety niemowlęcia to już wówczas tylko kwestia inwencji rodziców. Można zmieszać je z ugotowanymi ziemniakami purée i rozdrobnionymi warzywami czy owocami.
Ważne jest, by dziecko polubiło ten smak, bo w przeciwnym razie odrzuci żółtko, a to byłoby niewskazane.
Na temat tego, jak karmić dzieci od pierwszych chwil ich życia napisano już wiele różnych pozycji, więc nie ma w zasadzie najmniejszych kłopotów ze znalezieniem odpowiedniej literatury. Do tego jeszcze mamy sporo informacji na ten temat w internecie. Tak więc, jeśli tylko komuś zależy na tym, by odpowiednio dbać o zdrowie swoich dzieci i to od samych narodzin, ma takie szanse. Poza tym trzeba sobie uświadomić, że zasady żywieniowe zmieniają się co jakiś czas. To, co preferowano jakieś trzydzieści lat temu, niekoniecznie jest akceptowane dzisiaj. Przed laty nie było tylu alergików, więc nie zwracano uwagi na niektóre aspekty żywieniowe.
W obecnej dobie wiemy już dużo więcej na temat niektórych schorzeń i np. niepotrzebnie nie muszą już narażać swojego zdrowia i życia osoby, które uczulone są na gluten. I jak tutaj nie zgodzić się ze stwierdzeniem Hipolita Taine’a, dziewiętnastowiecznego filozofa francuskiego, który mówił, że jednym z podstawowych czynników determinujących ludzkie życie jest moment dziejowy, w którym funkcjonuje dana jednostka.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here