Masz ochotę na pyszny słodki deser? Zapraszamy na kulinarną podróż po Stanach Zjednoczonych! Istnieje wiele amerykańskich słodkości, które są coraz bardziej popularne w różnych zakątkach świata. Jednak my przedstawiamy te najbardziej popularne.
Idealnie słodkie brownie
Któż z nas nigdy nie jadł brownie? To mocno czekoladowe ciasto, które można przygotować w ekspresowym tempie. Do przyrządzenia brownie będziemy potrzebować następujących składników:
- czekolada gorzka 200 g (np. Wedel)
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
W pierwszej kolejności należy rozpuścić czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Jajka ucieramy z cukrem i łączymy z płynną czekoladą. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
Donuts, czyli pączki z dziurką
Donuts to pyszne i kolorowe pączki amerykańskie znane w różnych zakątkach świata. Cieszą oczy bogactwem zdobień i słodkim smakiem. Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu.
- ½ kg mąki pszennej typ 500-550
- 50 g drożdży (rozkruszone)
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym)
- 100 g masła miękkiego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Kilka łyżek lekko podgrzanego mleka łączymy z rozkruszonymi drożdżami, jedną łyżką cukru i odrobiną mąki. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy rozczyn i czekamy, aż zwiększy swoją objętość. Następnie łączymy w misce rozczyn i pozostałe składniki (oprócz tłuszczu), wyrabiając ręcznie lub za pomocą miksera. Dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut – konsystencja powinna być luźna, miękka i nie kleić się do miski. Ciasto maksymalnie napowietrzamy.
Przykrywamy je ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (około półtorej godziny). Po tym czasie należy rozwałkować ciasto do około 3 cm grubości. Wycinamy krążki z ciasta o średnicy około 10 cm, a za pomocą małego kieliszka robimy w środku dziurkę. Gdy pączki wyrosną należy je smażyć na głębokim tłuszczu – nie powinien być zbyt gorący. Teraz można dowolnie udekorować słodkie donutsy!
Pancakes – amerykańskie naleśniki
Pancakes z bananami i miodem to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. To odpowiednik naszych naleśników, jednak są o wiele grubsze. Będziemy potrzebować:
- 1,5 szklanki mąki
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżki cukru
- 1,25 szklanki mleka
- 1 jajka
- 3 łyżek roztopionego masła
- oleju do smażenia
W misce mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy do nich roztopione ciepłe masło, mleko i jajko. Miksujemy na gładką konsystencję. Pancakes smażymy z dwóch stron, aż będą lekko zarumienione. Najlepiej smakują podawane z plastrami bananów, miodem, polewą czekoladową lub z syropem klonowym. Więcej pysznych słodkości można znaleźć na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl.