Wprowadzanie nowych produktów do diety niemowlaka

0
62
Wprowadzanie nowych produktów do diety niemowlaka

Po pierwszych miesiącach życia, kiedy to nasze nowo narodzone maleństwo odżywiało się tylko i wyłącznie mlekiem matki, bądź mlekiem modyfikowanym, nadchodzi czas na wprowadzenie do jego diety innych pokarmów.
Urozmaicanie diety w okresie niemowlęcym ma ogromne znaczenie dla naszego dziecka, a w szczególności w późniejszych etapach jego życia.
Jak wprowadzać jedzenie niemowlakowi ? Z tym pytaniem zapewne boryka się wielu rodziców.
Wprowadzanie nowych produktów do diety dziecka powinno nastąpić nie później, niż w 6 miesiącu jego życia. Tyle czasu bowiem specjaliści z zakresu żywienia dzieci zalecają na karmienie niemowlaka pokarmem naturalnym. W przypadku niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym rozszerzanie diety możemy już rozpocząć po 4 miesiącu życia.
Generalnie są to jedynie wytyczne, a każdy rodzic indywidualnie powinien wyczuć, kiedy nastąpił właściwy moment na nowe jedzenie. Również u naszego dziecka możemy zaobserwować zainteresowanie czymś nowym chociażby po tym, kiedy obserwuje np. rodzica spożywającego posiłek.
Poszczególne produkty powinny być wprowadzane w jadłospis malucha stopniowo z zachowaniem kolejności :
1. Warzywa – jest to pierwsza grupa produktów, o które najpierw rozszerzamy dietę niemowlaka (ziemniaki, marchew, brokuł, szpinak, dynia);
2. Owoce – zaleca się maluchowi ich podanie po ok. 2 tygodniach od wprowadzenia warzyw (gruszki, jabłka, banany, maliny, morele);
3. Zboża – początkowo w postaci kleików i kaszek bezglutenowych (ryżowe, kukurydziane), a następnie kasz zawierających gluten (np. jaglana, gryczana).
4. Mięso – wprowadzamy je dopiero po upływie miesiąca od wprowadzenia do jadłospisu warzyw (indyk, królik, cielęcina, jagnięcina, wołowina).
5. Ryby – te podajemy w ok. 7 miesiącu życia (dorsz, łosoś, mintaj). Należy zaznaczyć, iż nie należy podawać dziecku ryb z puszki i unikać mięsa tuńczyka czy makreli.
6. Produkty mleczne – te wprowadzamy najpóźniej do diety dziecka w ok. 7-8 miesiącu życia w postaci serków, jogurtów, deserków.
Jeśli potrawy dla dziecka przyrządzamy sami, trzeba mieć na uwadze, aby produkty wchodzące w ich skład były jak najlepszej jakości. W przypadku warzyw i owoców szerokim łukiem omijajmy markety. Wybierajmy produkty z upraw ekologicznych, gdzie mamy gwarancję, iż w ich składzie nie ma substancji, które mogłyby zaszkodzić naszemu dziecku. Przygotowujemy je gotując (najlepiej na parze), a następnie miksując chyba, że nasza pociecha posiada już ząbki i potrafi gryźć, wówczas możemy pozostawić w pokarmie większe kawałeczki.
W przypadku, gdy mamy wątpliwości co do pochodzenia produktów, z których przyrządzamy danie, rozsądnym rozwiązaniem będzie zrezygnowanie z samodzielnego przygotowania posiłku i skorzystania z gotowych produktów, które są dostępne na rynku.
W początkowej fazie wprowadzania nowego jedzenia do diety malucha podajemy je w formie jednoskładnikowej, a dopiero później łączymy składniki z różnych grup ze sobą.
Nie bójmy się więc rozszerzać diety naszemu niemowlakowi. Nie wszystko jemu musi smakować, może nie tolerować któregoś z produktów, ale czas na wprowadzanie jest przede wszystkim czasem na obserwację, bynajmniej w ciągu kilku miesięcy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here